Persberichtklimaat stemwijzer op laptop

Klimaat Stemwijzer Utrecht 2018

Sinds kort staat de Klimaat Stemwijzer voor de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen online op www.klimaatwijzerutrecht.nl. Hier is in een oogopslag te zien hoe duurzaam de verschillende politieke partijen zijn. Klik hier om de stemwijzer te bekijken. De klimaat stemwijzer is ontwikkeld door burgerinitiatief Utrecht Klimaatneutraal 2030, een groep betrokken en bezorgde Utrechters die zich inzet voor het realiseren van een klimaatneutrale gemeente. De stemwijzer beoordeelt de partijprogramma’s op 15 thema’s die onder andere te maken hebben met duurzame huizen en gebouwen, mobiliteit, afval, schone lucht, groen in de stad en het afvoeren van regenwater.

Lokaal kan er veel

“Juist lokaal kan en moet er veel gebeuren op het gebied van duurzaamheid. Zodat we minder bijdragen aan klimaatverandering en beter bestand zijn tegen de gevolgen ervan, zoals warmere zomers en meer regen”, aldus Ronnie Lauxen uit Utrecht, een van de initiatiefnemers. “Klimaatverandering lijkt soms zo groot dat het je lam kan slaan, maar we kunnen juist lokaal veel doen, vooral als de politiek een voortrekkersrol neemt.”

Belang van duurzaamheid

Klimaatverandering en duurzaamheid zijn belangrijke vraagstukken in de gemeenteraadsverkiezingen omdat ze te maken hebben met vrijwel alle beleidsterreinen van de gemeente en alle bewoners ermee te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit en verwarming, afval, luchtkwaliteit, bomen en parken, vervoer, bouw en voedsel. De klimaat stemwijzer geeft een handig overzicht van wat de verschillende partijen op deze thema’s voor ogen hebben. “Klimaat is geen links of rechts thema, maar is voor ons allemaal belangrijk”, zegt Anneke Wensing van het burgerinitiatief.

Uitgebreide beoordeling

Het beoordelen van de programma’s was geen gemakkelijke klus. De programma’s verschillen sterk in lengte en mate van detail. De initiatiefnemers geven daarom bij elke score een korte toelichting voor hun afweging.

Een Utrechts Klimaatpact

De Klimaat Stemwijzer laat zien dat vrijwel alle partijen in meer of mindere mate maatregelen willen nemen voor een duurzamer en groener Utrecht. Daar zijn de initiatiefnemers blij mee. Anneke zegt: “Het is een teken dat er in Utrecht draagvlak is om een partij-overstijgend Klimaatpact te sluiten, zoals bijvoorbeeld het Haags Klimaatpact. In Den Haag hebben 8 politieke partijen, zowel links als rechts georiënteerd, de handen ineengeslagen om een gezamenlijke ambitie uit te spreken voor een klimaatneutrale stad, die verder gaat dan enkel energie en mobiliteit. Wij zouden het fantastisch vinden als Utrecht volgt met een Utrechts Klimaatpact.”

Bekijk de Klimaat Stemwijzer.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment